De werkgroep Astrofotografie

Er is een actieve werkgroep die zich bezig houdt met astrofotografie. De leden van de werkgroep wisselen regelmatig informatie met elkaar uit over behaalde resultaten en gaan ook regelmatig gezamenlijk op stap om te fotograferen. 

Elke donderdagavond komt deze enthousiaste en actieve werkgroep bij elkaar in de sterrenwacht.
Vanaf ongeveer 20.00 uur is de deur open en niet exclusief voor de astrofotografen, iedereen met belangstelling voor astrofotografie of praktische sterrenkunde is welkom. Een programma is er niet maar er worden de laatste resultaten aan elkaar vertoond en besproken wordt hoe je foto's kunt bewerken en welke software daarvoor te gebruiken.
De resultaten zijn van zeer hoog niveau en doen niet onder van wat er bijvoorbeeld in Sky & Telescope wordt gepubliceerd. Er wordt ook gewerkt aan apparatuur, niet alleen afstellen van kijkers maar er zijn inmiddels een aantal telescopen voorzien van een geheel eigen gebouwde computergestuurde autofocusser. Af en toe lijkt het er net een werkplaats als er een montering of kijker uit elkaar ligt.

Prachtige resultaten:

Leo-trio-web.jpg
3 sterrenstelsel in sterrenbeeld de Leeuw door Bart Veltman op 27 maart met zijn 25cm Schmidt Newton telescoop en Orion starshoot pro ccd camera.

NGC2264 en omgeving-web.jpg
NGC 2264 een zeer groot H-alfa gebied in sterrenbeeld de Eenhoorn op 21 januari, Bart Veltman.
De gebruikte telescoop is een 8cm astroprofessional refractor in combinatie met mijn Orion Starshoot camera.

M81_LRGB_07042011-web.jpg
M81 een naburig sterrenstelsel nabij de Grote Beer door Edwin v.d. Sijde. 10 cm Skywatcher telescoop was van tevoren via GOTO op M81 gericht. Er werd steeds 3 minuten belicht met de Atik4000 ccd camera en Luminace filter, chip temperatuur -20 graden.

NGC2244HaRGB-web.jpg
NGC 2244 de Rozettenevel door Edwin v.d. Sijde op 6 maart.
ZenitStar 72 ED refractor van William Optics en Atik4000 ccd camera, chip temperatuur -25 C. De volgende filters werden gebruikt: Ha 35 min, R 25 min, G 25 min, B 25 min belicht. H-alfa en RGB werden samengevoegd in Adobe Photoshop.

Nieuwe ATIK camera uitgeprobeerd

Bart Veltman, een van de leden van de werkgroep Waarnemen en Astrofotografie, vertelt over zijn ervaringen met zijn nieuwe ATIK CCD camera: het verslag

 

 

astro-images-1.jpg astro-images-2.jpg
Enkele foto's gemaakt tijdens onze waarneem activiteiten.


astro-images-3.jpg astro-images-5.jpg
Prachtige resultaten!

Home