Presentaties

Ons streven is minimaal één presentatie per maand. U kunt zich hier opgeven om zelf een presentatie te geven. Kies één van de astrocafé-avonden voor uw eigen presentatie.

Op de vrijdagavonden organiseren wij presentaties met aansluitend de mogelijkheid om zelf waarnemingen te doen met onze telescopen. Aktualiteiten uit de sterrengids worden zo goed mogelijk gevolgd en er zijn professionele waarnemers aanwezig om begeleiding te geven. Deze avonden worden door veel bezoekers zeer gewaardeerd.

Vanaf 20.00 uur is de sterrenwacht geopend voor het publiek.   

Komende presentaties:

Vrijdag 15 feb: Ko Bakker: Afstandsmeting in het heelal. (deel 1)
In alle oude culturen hebben geschiedkundigen en archeologen aanwijzingen gevonden dat de mens zijn blik op het heelal heeft gericht. Zon, maan en sterren werden bestudeerd en van oudsher poogde men de gang en loop van deze hemellichamen te begrijpen. Het resultaat: kalenders en klokken, hoe primitief dan ook. Maar waar en hoe ver weg stonden deze ongrijpbare verschijnselen? Het waren de Grieken die een eerste afstand in het heelal van toen konden "meten". Ja, ja, meten tussen aanhalingstekens, want met welke liniaal doe je dat? Het zou nog eeuwen en eeuwen duren voor er een beetje schot kwam in de afstandsmeting van het heelal.
Vanavond het verhaal over de ontwikkeling van deze tak uit de sterrenkunde. Van Eratosthenes van Cyrene (300 vC) tot en met Bessel (1830) die de eerste geslaagde afstand tot een ster kon meten.

Vrijdag 22 maart: Ko Bakker: Afstandsmeting in het heelal. (deel 2)
Na 1830 komt "het grote werk" in de afstandsmeting pas goed op gang. Wetenschappers ontdekken wat licht eigenlijk is en hoe dat werkt. De enige informatie die wij van de sterren krijgen is licht. Met deze kennis gaan de astronomen aan het werk om afstanden naar verre sterren en sterrenstelsels meten. Vanavond wordt het verhaal uit de doeken gedaan hoe de astronomen dit deden.

Geschiedenis presentaties

Newton-telescope-1.jpg


Home