Presentaties

Ons streven is minimaal één presentatie per maand. U kunt zich hier opgeven om zelf een presentatie te geven. Kies één van de astrocafé-avonden voor uw eigen presentatie.

Op de vrijdagavonden organiseren wij presentaties met aansluitend de mogelijkheid om zelf waarnemingen te doen met onze telescopen. Aktualiteiten uit de sterrengids worden zo goed mogelijk gevolgd en er zijn professionele waarnemers aanwezig om begeleiding te geven. Deze avonden worden door veel bezoekers zeer gewaardeerd.

Komende presentaties: 

Vr 22 nov 20.00 uur: Dr. Ir. Henk Knoester - Actieve sterrenstelsels. 
Als we met professionele sterrenkijkers terugkijken in het vroege Heelal zien we veel sterrenstelsels die opvallend veel straling uitzenden in vergelijking tot dichterbij gelegen sterrenstelsels, inclusief onze Melkweg. Deze actieve sterrenstelsels zijn eigenlijk hele normale stelsels, echter vanuit een klein gebied in de kern wordt een ongelooflijke hoeveelheid straling uitgezonden. Tegenwoordig weten we dat deze energieproductie in de kern van een actief sterrenstelsel te maken heeft met de aanwezigheid aldaar van een superzwaar zwart gat. Hier wordt heel efficiënt energie geproduceerd wanneer materie van buiten het zwarte gat naar binnen wordt getrokken. Energieproductie is zelfs nog veel efficiënter dan die van het fusieproces waarbij waterstof in helium wordt omgezet in de kern van hoofdreekssterren. De helderheid van een kern van een actief stelsel kan daardoor oplopen tot de gezamenlijke helderheid van 10.000 miljard zonnen en daarmee het hele sterrenstelsel ‘overstralen'. Bij sommige actieve stelsels zijn ook jets te zien waarbij materiaal, met snelheden dicht bij de lichtsnelheid, vele miljoenen lichtjaren ver de ruimte wordt ingeslingerd. Hoe hebben deze superzware zwarte gaten zich kunnen ontwikkelen in het vroege Heelal en hoe hebben ze de evolutie van het Heelal daarna mede vorm gegeven? Tijdens de presentatie zullen deze vragen en nog veel andere besproken worden.

Vr 29 nov 20.30 uur: eb&vloed, terugblik op de Maanlanding, missies naar Mars - M.de Kock
Deze presentatie is samengesteld aan de hand van vragen uit het publiek. Monique zal het een en ander vertellen over de bovengenoemde onderwerpen. Wellicht is dit ook een mooie gelegenheid om nou eens die astro-vraag te stellen die al lang in je hoofd zit! Kom ons vooral bezoeken op deze avond, het zal een leerzame en interessante avond worden vol met verrassingen.  

Vr 13 dec 20.00 uur: Dr. Ir. Dirk Heering: Astrochemie - van Big Bang tot Biochemie
Zoals bezongen: "We are stardust". Hier zit wellicht meer achter dan de zanger bevroedde. Behalve de (wellicht toevallige) natuurwetten en -constanten in ons heelal en Einsteins E=mc2 , spelen ook kwantummechanica en de chemie buiten de aarde een belangrijke rol. Het wonderlijke verhaal over het leven op aarde begint dus al bij met ontstaan van elementaire deeltjes, condensatie van deze deeltjes tot de eerste atomen en de eerste chemie in het prille universum. Verdere condensatie tot uiteindelijk gaswolken, sterren, stelsels en supernova's culmineerde in een bijzonder rijke chemie in moleculair gas en stof. Uit deze bouwstenen is ten slotte (ook) ons eigen zonnestelsel gevormd, op een (zoals nu duidelijk begint te worden) zeer uitzonderlijke manier, met Jupiter in de hoofdrol. Al deze kosmische ingrediënten samen hebben gezorgd voor de essentiële voorwaarden voor het ontstaan en de evolutie van water-afhankelijk, op koolstof gebaseerd leven op aarde ("life as we know it").

Vr 17 jan 20.00 uur: Henk Meuter - Licht van sterren.
Sterren geven licht. Maar licht heeft nog vele geheimen. Toch kunnen wij de nodige informatie uit het licht halen zoals temperatuur van de ster, golflengte, kleur, afstand en ook is er een relatie tussen lichtsterkte en de massa van een ster. Wel zullen er enige formules besproken worden en is er ook aandacht voor het HR -diagram. Er is volop ruimte om vragen te stellen.

Geschiedenis presentaties

Newton-telescope-1.jpg


Home