<      Venus      >

 

Planetenpad Venus.jpg

 

Venus is de tweede planeet vanaf de zon, ze is aan de hemel daarom altijd dicht in de buurt van de zon te vinden.
  
Na zonsopgang en vóór zonsondergang kun je haar zien schitteren en 's nachts is ze na de maan het helderste hemellichaam. Als je door een telescoop kijkt dan zie je dat Venus, net als de maan, verschillende fasen heeft.

De planeet is zo helder omdat er veel bewolking is die veel van het zonlicht terugkaatst. De geelachtige wolken op Venus bestaan uit zwavel en zwavelzuur.

Je zou Venus het tweelingzusje van de aarde kunnen noemen. Ze is ongeveer even groot en opgebouwd uit hetzelfde rotsmateriaal.
Venus komt dichter in onze buurt dan alle andere planeten. Maar ze is gewikkeld in een dikke deken van koolstofdioxide, dat is het gas dat wij uitademen. De atmosfeer is ontzettend dicht, als je er doorheen zou lopen zou het net zijn of je op de bodem van een zwembad loopt.

Het koolstofdioxide houdt de meeste warmte van de zon vast. Ook de wolken werken als een deken. Het gevolg is een uit de hand gelopen broeikaseffect waardoor de temperatuur op Venus is gestegen tot 465 graden Celsius, dat is heet genoeg om lood te doen smelten en daarmee is Venus nog heter dan Mercurius.

Het oppervlak van Venus is met radar in kaart gebracht. Daarop staan duizenden vulkanen en inslagkraters. Er zijn twee grotere hooglandgebieden, met een bergketen die hoger reikt dan de Mount Everest.

 

Extra: Youtube filmpje "Venus"

 

Ga naar onze Aarde...