<      Saturnus      >

Planetenpad Saturnus.jpg


Saturnus is de zesde planeet vanaf de Zon. Gedacht werd dat Saturnus de verste van alle planeten was, tot de telescoop werd uitgevonden...
Alleen Jupiter is nog groter dan Saturnus, die voornamelijk bestaat uit de lichte gassen waterstof en helium. De Aarde past 764 keer in Saturnus, maar de gasreus is maar 95 keer zwaarder dan onze wereld van rots en steen.


A
ls we alle planeten in een grote plas water konden leggen, zou alleen Saturnus blijven drijven.

Ondanks zijn grootte heeft Saturnus nauwelijks tien uur nodig om één keer rond zijn as te draaien. De draaisnelheid is zo hoog, dat de planeet aan de evenaar een beetje uitpuilt, waardoor je de indruk krijgt van een platgedrukte bal.

Door een telescoop zie je een bleekgele Saturnus. De planeet heeft geen vast oppervlak, dus wat we zien zijn wolken in de vorm van lichte en donkere banen. Die wolken worden voortgedreven door zeer sterke winden.

Veel van wat we over Saturnus weten komt van de NASA-ESA Cassini-Huygens-missie. Hij heeft veel van de manen van Saturnus onderzocht, vooral Titan, die zo groot is als een planeet.

Cassini heeft ook bijzonder gedetailleerde afbeeldingen en andere gegevens teruggestuurd van de onweersbuien, de duizenden ijzige ringen en het magnetisch veld van Saturnus.

 

Extra: YouTube filmpje "Saturnus"


Ga naar Uranus...