<      Neptunus      >

 

Planetenpad Neputunus.jpg


Neptunus is in 1846 ontdekt. Net als Uranus, bestaat de atmosfeer van Neptunus uit waterstof, helium en methaan. Het binnenste van de planeet is gevuld met ijs en misschien een kern van rotsmateriaal. 

De atmosfeer is met 220 graden onder nul heel koud. Toch komen er harde winden en zelfs zware stormen voor op de blauwe planeet.

Dertien manen van Neptunus zijn bekend, de grootste heet Triton, een ijswereld die nog groter is dan Pluto. Triton is zó koud dat de ijle atmosfeer aan het oppervlak is vastgevroren.

Le Verrier en de Engelsman John Adams hadden allebei gemerkt dat er een onbekende planeet was die aan Uranus trok. Daardoor ging Uranus sneller of juist langzamer draaien, dat kwam door de invloed van Neptunus!

De gemiddelde afstand tot de zon is ongeveer 4,5 miljard kilometer en op Neptunus duurt één jaar bijna even lang als 165 jaar op aarde.

Op de maan Triton zijn veel actieve ijsvulkanen die wolken van gas en stof spuwen. Er is nog iets eigenaardigs aan Triton, hij draait in de verkeerde richting om Neptunus: van oost naar west. Daarom denken wetenschappers dat hij lang geleden is ingevangen door de zwaartekracht van de planeet.

Die onbekende planeet bleek Neptunus te zijn, een bijna identieke tweeling van Uranus. Hij is 57 keer zo groot als de aarde, maar draait heel snel om zijn as. Een dag duurt er maar zestien uur en zeven minuten.

 

Extra: YouTube filmpje "Neptunus"

 

Dit is het einde van het planetenpad, we hopen dat je plezier hebt beleefd bij deze ontdekkingsreis door ons planetenstelsel.

 

Ga naar de Zonnewijzer...