Het planetenpad in Zevenaar:

Rondom natuurvijver "De Breuly" vinden we de Sterrenwacht Corona Borealis en aangrenzend het "Planetenpad Zevenaar", inmiddels volledig operationeel en beschikbaar voor iedereen. Je hebt een smartphone nodig met een QR-code scanner waarmee je de informatie over de Zon en de planeten Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus kunt lezen. De teksten zijn voorzien van een bijpassend YouTube filmpje over het betreffende hemellichaam die het geheel kompleet maken. De filmpjes duren 3 tot 10 minuten en als je er de tijd voor neemt kun je nog meer te weten komen over het betreffende hemellichaam. 

De afstanden tussen de info-bordje zijn op schaal dus je krijgt een beeld van de werkelijke afstanden tussen de planeten in ons zonnestelsel.

Extra: Naast de sterrenwacht is een Zonnewijzer te vinden die precies volgens de natuurlijke principes gebouwd is. In oude tijden was dit de manier om te weten hoe laat het was. Op eerste blik ziet de Zonnewijzer er een beetje onbegrijpelijk uit en daarom is het belangrijk om de informatie te lezen die ook hier met de QR code beschikbaar is. Het is een prachtige puzzel om te controleren of je horloge gelijk loopt met de Zonnetijd... (of andersom...)

De afstanden tussen de info-bordjes zijn op schaal dus je krijgt een beeld van de werkelijke afstanden tussen de planeten in ons zonnestelsel.

Het planetenpad in Doetinchem:

Langs De Huet, een vrij jonge wijk in Doetinchem, stroomt de Wehlse beek. Er is aan het Kalmoesveld een bruggetje wat toegang geeft tot het nieuwe natuurpark "De Greephorst". Het "Planetenpad Doetinchem", nog onder constructie, geeft je via QR-codes op info-bordjes interessante informatie over de Zon en de planeten Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Ook vind je enkele informatieve en leuke YouTube filmpjes van enkele minuten die je méér informatie geven over het betreffende hemellichaam. Neem er de tijd voor of kom nog een keertje terug...

De afstanden tussen de info-bordjes zijn op schaal maar i.v.m. de beschikbare ruimte is de schaal aangepast, t/m Mars zijn de afstanden vermenigvuldigd met 1,2 en vanaf Mars zijn de afstanden vermenigvuldigd met 0,6.

 

zonnestelsel.jpg