Water op de maan

Gepubliceerd op 24-09-2009

Indiase ruimtesonde ontdekt ‘vingerafdruk' van water op de maan

Van onze medewerker Govert Schilling
Gepubliceerd op 24 september 2009 in De Volkskrant 

AMSTERDAM -  Zwemmen kun je er niet, maar de maan is geen kurkdroge wereld, zoals altijd is aangenomen. Dat blijkt uit metingen van een Amerikaans instrument aan boord van een Indiase ruimtesonde. 

De ontdekking van water op de maan, in de vorm van gehydrateerde mineralen, wordt donderdag beschreven in drie artikelen op SciencExpress. Volgens de auteurs is de vondst mogelijk van belang voor toekomstige maanreizigers. In maanstenen uit het Apollo-tijdperk (1961-1975) is geen druppel water aangetroffen. Tijdens de geboorte van de maan - uit een botsing van de pasgevormde aarde met een ander hemellichaam - zou al het water zijn verdampt.

Een infraroodspectrometer aan boord van de maanverkenner Chandrayaan-1 heeft nu echter de ‘vingerafdruk' ontdekt van verbindingen van waterstof en zuurstof. Het kan gaan om zogeheten OH-radicalen of om H2O-moleculen - water. De Chandrayaan-metingen zijn bevestigd door waarnemingen van twee andere ruimtesondes. De watermoleculen bevinden zich in de bovenste paar millimeter van het maanstof. Ze ontstaan waarschijnlijk doordat waterstofkernen in de zonnewind op de maan terechtkomen en daar reageren met zuurstofrijke mineralen. Dicht bij de polen van de maan is de hoeveelheid water groter, waarschijnlijk vanwege de lagere temperatuur. Daarmee lijkt de kans op het bestaan van ijsvoorraden in donkere poolkraters extra groot.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht