Vallende sterren

Gepubliceerd op 28-07-2011

Vallende sterren bij Corona Borealis

In de nacht van 12 op 13 augustus zullen veel vallende sterren te zien zijn. Voor het zien van deze vallende sterren is weliswaar geen telescoop benodigd, maar ze zijn het beste te zien in een donkere omgeving zoals bij de sterrenwacht Corona Borealis. Op vrijdagavond 12 augustus wordt om 20.30 op de sterrenwacht een lezing gegeven over deze vallende sterren: de Perseïden. De Sterrenwacht zal tot diep in de kleine uurtjes geopend blijven en natuurlijk bestaat er de gelegenheid om in een gezellig samenzijn door een telescoop ook andere objecten aan het firmament te aanschouwen.

Tijdens de jaarlijkse tocht om de zon passeert de aarde in zijn baan regelmatig gebieden waar de concentratie aan stof en gruis hoger is dan gemiddeld. Dit zijn plaatsen waar ooit een komeet langs trok. Zo'n komeet laat materiaal in zijn baan achter. De passage van de aarde door zo'n wolk kan meerdere dagen duren. Het bekendste voorbeeld van zo'n wolk van meteoren zijn de Perseïden. Elke zomer, medio augustus, trekt de aarde door de meteorenzwerm de Perseïden. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenwolk heeft zijn oorsprong in dit sterrenbeeld en bestaat uit een zwerm nietige lichaampjes met afmetingen variërend tussen een tiende millimeter tot enkele decimeters. Wanneer zo'n deeltje de dampkring van de aarde binnenkomt, wordt het door de heftige botsingen met de luchtmoleculen tot smelttemperatuur verhit. Wanneer het deeltje het aardoppervlak tot ongeveer 110 kilometer is genaderd, begint een lichtflits die we meteoor of - populair gezegd - vallende ster noemen.  Tijdens het maximum van de zwerm (dat in 2011 valt in de nacht van 12 op 13 augustus) kan wel iedere minuut een Perseïde te zien zijn.

De sterrenwacht is gelegen aan de Breullylaan 3  in Zevenaar aan het strand van het vroegere natuurbad de Breully. De toegang bedraagt €4,00 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen en studenten.

Terug naar het nieuwsoverzicht