Project "Shooting the Stars"

Gepubliceerd op 08-04-2012

Project "Shooting the Stars" van start. Een educatief samenwerkingsproject tussen de Duitse en de Nederlandse sterrenwacht.

In het kader van de samenwerking tussen de sterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar en de Duitse sterrenwacht in Goch-Kleve wordt er binnenkort een project gestart met de titel SHOOTING THE STARS d.m.v. astrofotografie. Wij zoeken Nederlandse studenten die het een uitdaging vinden om 's avonds en 's nachts samen met Duitse studenten een cursus astrofotografie te volgen. 
De opzet is dat er 3 tot 4 avonden gevuld worden met theorie over camera's, kijkers, hemellichamen en het belang van de fotografie binnen het vakgebied.

Allereerst wordt er een introductieavond belegd tussen de twee studentengroepen waarin de kennismaking met elkaar en met de astrofotografie op de voorgrond staat.

Studenten kunnen zelf foto's maken met behulp van de apparatuur op de beide sterrenwachten, een belangrijke praktijkervaring waar ze nog lang plezier van kunnen hebben. Uiteraard worden deze praktijkopdrachten begeleid door vakmensen. De voertaal wordt Engels of Duits, door de studenten zelf te bepalen. Een mooie gelegenheid om te communiceren in een vreemde taal.

Vervoerskosten worden vergoed, of men wordt opgehaald en thuisgebracht. Er zijn verder geen kosten aan dit internationale samenwerkingsproject verbonden.

Het streven is om eind juni klaar te zijn met het project waarna de studenten inzicht gekregen hebben in het belang van de fotografie binnen de astronomie. Ook zullen zij een mooie praktijkervaring hebben opgedaan en internationale kontakten gemaakt hebben. De laatste avond wordt afgesloten met een gezellige barbeque.

HET PROGRAMMA 2012: Euregioproject "Shooting the Stars"   

15 mei 20.00 uur, introductieavond op de sterrenwacht in Zevenaar.

- Welkom door Hartmut en Sjoerd-Jan.
- Kennismakingsronde.
- Rondgang telescoopruimten.
- Introductie fysica (Hartmut).
- Uitleg camera's en filters (Jan).
- Groepsverdeling plus thuisopdracht.

23 mei verzamelen rond 19.00 uur te Zevenaar, gezamenlijk naar Goch-Kleve.

- Welkomswoord.
- Rondgang Duitse sterrenwacht.
- Directe sturing en sturing op afstand van de telescoop.
- Het volgen van de telescoop, waarom?
- Opdrachten beeldverwerking (Jan, Bart).

7 juni 20.00 uur, vervolgavond op de sterrenwacht in Zevenaar.

- Bewerking en bespreking van de opdrachten.
- Zelf astrofoto's maken.
- Beelden bewerken.
- Verdieping en nadere uitleg theorie.
- Waarnemen met de telescopen.

14 juni verzamelen rond 19.00 uur te Zevenaar, gezamenlijk naar Goch-Kleve.

- Barbecue.
- Resultaten evalueren, elkaars werk bekijken en bespreken.
- Cursus evalueren.
- Afscheid.

Bij slecht weer kunnen in overleg de datums aangepast worden. Op de sterrenwacht zijn drie werklaptops aanwezig. Cursisten worden verzocht zo mogelijk een eigen laptop mee te nemen.

sponsor4.jpg

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht