Paus belt met ISS

Gepubliceerd op 21-05-2011

Paus belt met astronauten in ruimtestation - VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft zaterdag twintig minuten gebeld met de astronauten in het internationale ruimtestation ISS. Het was voor het eerst dat een paus sprak met mensen in de ruimte.

„Welkom aan boord van het ruimtestation, uwe heiligheid", sprak kosmonaut Dmitri Kondratjev aan het begin van het videogesprek. De ruimtevaarders zwaaiden daarop enthousiast naar de paus, die terugzwaaide.

Benedictus voerde het gesprek vanuit een leunstoel in de bibliotheek van het Vaticaan. Hij zei de moed en vasthoudendheid van de astronauten te bewonderen. Hun missie noemde hij „een avontuur om de oorsprong van de mensheid te ontdekken". Hij stelde verder een aantal vragen over het dagelijks leven in de ruimte.

Astronaut Mark Kelly, de man van de in januari neergeschoten Amerikaanse politica Gabrielle Giffords, kon rekenen op het medeleven van de paus. Benedictus wenste Giffords een snel herstel toe. De Italiaanse astronaut Paolo Nespoli was begin deze maand in de ruimte toen zijn moeder stierf. De paus vroeg hem daarom of hij zich alleen voelde of juist gesteund door de anderen in het ruimtestation.

Tijdens het gesprek gooide astronaut Roberto Vittori een munt op die hij eerder van de paus had gekregen. De paus krijgt de munt terug als het ruimteveer Endeavour terug is op aarde. Dat zal waarschijnlijk gebeuren op 1 juni.

bron: De Telegraaf

 

Terug naar het nieuwsoverzicht