Intro Coronascope project

Gepubliceerd op 11-11-2008

Het nieuwe "Coronascope" project...

Vrijdagavond 14 november om 20.30 uur zal Guy de Nooij van Aquarius ons nieuwe "Coronascope" project introduceren, zie de uitleg elders op onze site. Tevens zal hij uitleg geven over onze nieuwste aanwinst, een prachtige H-alpha Zonnekijker.

Lunt 60mm Zon telescoop Double Stack Etalon
De LS60THa is een complete zon telescoop. Het op een refractor gebaseerde ontwerp heeft een enkele chromatische frontlens met een opening van 60mm. De enkele frontlens vermindert strooilicht met ongeveer de helft in vergelijking tot een dubbele lens. Daarnaast worden koma, astigmatisme en andere optische fouten gecorrigeerd. Bovendien ontsaat er door de precies aangepaste collimatielenzen een sferisch gecorrigeerde flat-field zontelescoop. De brandpuntsafstand is 500mm met het 6mm blokkeer filter ontstaat hierdoor een zonsbeeld van ongeveer 4.7mm. Het ruwe scherpstellen gaat door middel van een tubus schuifsysteem. Daarna is er nauwkeurig scherp te stellen met een 2 inch Crayford-stijl focuser met een 10:1 reductie knop. De telescoop wordt af fabriek geleverd in de Dubbel-Stack uitvoering. Het is echter ook mogelijk om het systeem als Single-Pass te gebruiken. Hierdoor is dit een zeer veelzijdig systeem.
In Single-Pass mode heeft de telescoop een bandpass van <0.7 Angstrom. (<0.8 gegarandeerd) voor het waarnemen van zonnevlammen.
In Double-Stack mode wordt er een bandpass van <0.5 Angstrom bereikt (<0.55 gegarandeerd) voor een betere oppervlakte detaillering.

U bent van harte welkom om de uitleg te volgen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht