Het donkerste plekje in Nederland

Gepubliceerd op 22-09-2009

Na een ware zwerftocht door de regio is het Corona Borealis gelukt vaste voet te krijgen. Volgende maand wordt op het Breuly-terrein in Ooy een nieuw onderkomen voor de sterrenwacht geopend. "Een droomlocatie'', zo noemen bestuursleden Sjoerd Jan ter Welle en Mart Lenssen hun nieuwe thuis.

De Breuly is het donkerste plekje in Nederland 

_MG_9912.jpg
De bouw is begonnen...

Het terrein van De Breuly onderging de afgelopen weken een ware metamorfose. De vroegere kleedaccommodatie van het openluchtzwembad is geheel verdwenen en het terrein is voor een groot deel teruggegeven aan de natuur. De gemeente Zevenaar geeft daarnaast enkele verenigingen en vrijwilligersorganisaties de kans gebruik te maken van dit unieke plekje. Zo blijft het jaarlijkse Breulyfeest hier zijn tenten opslaan en mag ook volkssterrenwacht Corona Borealis zich er vestigen. De astronomieliefhebbers in de regio zijn er maar wat blij mee. Corona Borealis werd ooit opgericht in Velp, maar vond de laatste jaren onderdak in een noodlokaal van de vroegere school De Steenuil in Zevenaar. Vijf jaar lang werd er met de gemeente Zevenaar gesproken over nieuwe huisvesting. Toen het definitieve besluit viel dat het zwembad zijn vroegere bestemming niet terug zou krijgen, kwam er vaart in de plannen. De Breuly is voor Corona Borealis dé ideale locatie in de wijde omgeving. "Europa is vanuit de ruimte één grote lichte vlek'', legt Mart Lenssen uit. "En ook in Nederland heb je te maken met lichtvervuiling'', vult Sjoerd Jan ter Welle aan. "Je wilt niet weten hoeveel licht we met z'n allen produceren. Zevenaar en met name De Breuly is misschien wel een van de donkerste plekken van Nederland. Je kijkt over het water en de dijken prachtig de duisternis in. En dat is nodig om het heelal goed te kunnen observeren. Duisternis betekent namelijk dat je de sterrenhemel perfect kunt zien. Bij te veel licht vallen er sterrenpuntjes weg, dan weet je de weg naar de sterren niet te vinden. We zijn dus heel blij met De Breuly. Sterker nog, veel van onze leden trokken hier in het verleden al vaak naar toe met hun mobiele telescopen.'' 

Onderhandelen

Na jarenlang onderhandelen zijn de laatste plooien gladgestreken en de vergunningen afgegeven. De bouw van het nieuwe onderkomen van Corona Borealis is inmiddels in volle gang. Op de plek waar jaren geleden de kleine kinderen het water in mochten, komt in eerste instantie een flexibele opstelling in houtbouw, die in de toekomst zelfs nog verplaatst kan worden. Het gaat om een te demonteren clubaccommodatie en twee aparte gebouwtjes voor de unieke Lunas- en Van der Velde-telescopen. De kosten worden gedragen door sponsors, waaronder Baston Wonen, de gemeente Zevenaar en er komt een bijdrage uit het VSB-fonds. De bouw wordt grotendeels door de leden zelf ter hand genomen. Voor Corona Borealis komt er met de nieuwe huisvesting - uitgerekend in het Internationale Jaar van de Sterrenkunde - een einde aan een tournee door de regio. Via Velp, Rheden, Dieren en zelfs Frankrijk is de sterrenwacht in Zevenaar beland. Vanuit de nieuwe locatie wil Corona Borealis verder werken aan haar twee hoofddoelstellingen: enerzijds het populariseren van de astronomie voor een breed publiek en aan de andere kant amateur-astronomen de gelegenheid geven hun hobby zo goed mogelijk te beoefenen.

Mart Lenssen: "Wij verzorgen wekelijks voorlichting over astronomie en het heelal; vooral op scholen. Het is belangrijk dat kinderen iets weten over het heelal. We vertellen iets over de basis, maar kunnen ook de diepere, wat meer wetenschappelijke theorieën bespreken. Verder zijn er wekelijks open avonden waarop mensen door een telescoop kunnen kijken of waarop we wat vertellen over het sterrenstelsel. We zijn niet voor niets een volkssterrenwacht. Iedereen is welkom. Fotoliefhebbers kunnen tijdens deze avonden bijvoorbeeld een telescoop als lens gebruiken om unieke foto's te maken. Je wilt niet weten welke mogelijkheden je hebt. Er komen dan prachtige kleuren tevoorschijn, die je normaliter niet ziet.'' 

Hoogtepunten

In de ruim dertig jaar van haar bestaan heeft Corona Borealis diverse hoogtepunten gekend. Foto's van leden werden in landelijke bladen gepubliceerd, terwijl wetenschappelijke verhalen van leden internationale belangstelling uitlokten. Absoluut hoogtepunt noemen beide heren de observatiepost in Frankrijk, waar de vereniging tien jaar lang gebruik van kon maken. Jaarlijks trokken leden er naar toe voor cursussen, overnachtingen en observaties. Lenssen: "Op die locatie is het altijd donker, waardoor je geweldig mooi in het heelal kunt kijken. Nergens lichtvervuiling. Je ziet planeten, je ontdekt de ringen om Saturnus. Echt genieten. Daarom willen we ook naar de Breuly. Je kijkt naar de zuidelijke hemel en dat kan daar over het water heen, fantastisch."

 

Terug naar het nieuwsoverzicht