Cursus praktische sterrenkunde succes

Gepubliceerd op 20-06-2011

Verslag van de cursus Praktische Sterrenkunde bij Sterrenwacht Corona Borealis te Zevenaar. Verslag van Hans van de Gevel, Theo Mijnen en Theo Scheppingen.

Plaats: Een schitterende locatie in een mooi nieuw houten gebouw, Breulylaan 3 te Zevenaar. Inhoud lessen: hemelmechanica (2x), de sterrenhemel, meteoren en kometen, instumentarium, astrofotografie en zelf waarnemen met de telescoop. Data: 22 en 29 maart, 5,12,19,26 april en 3 mei 2011. Lesmateriaal:  Boek: Inleiding in de Sterrenkunde (Kijk op de Kosmos) van dr. F. Johannes Albers Handboek: Meteoren kijken (samengesteld door The Dutch Meteor Society) CD-rom: welkom op de Volkssterrenwacht Corona Borealis met o.a. Sterren-overzichten en bewegende sterrenhemel. Planisfeer van Rob Walrecht

Verslag:  
De cursus, met een 15-tal deelnemers (mannen en vrouwen) in leeftijden van 20 tot 70 jaar, werd gegeven door enthousiaste wetenschappers "uit eigen huis". De cursus gaf een hele goede mogelijkheid om in de ‘keuken' van de astronomie te kijken. Regelmatig ontdekten de cursisten gebieden die uitnodigden tot verdieping. Die verdieping kan bij Corona Borealis overigens ook verkregen worden door lezingen, die regelmatig gegeven worden op de lokatie van de Sterrenwacht. Het werd de cursisten duidelijk dat het deel van de sterrenhemel dat we met het blote oog waarnemen, heel beperkt is. In 1597 werd een catalogus samengesteld met 777 zichtbare sterren, die toen nog alleen met het blote oog waarneembaar waren. Nadat in 1609 in Nederland de verrekijker ontdekt werd, kwam het ontdekken van "nieuwe" sterren en planeten op gang d.m.v. telescopen die alsmaar verder ontwikkeld werden. Inmiddels zijn er al miljarden sterrenstelsels met elk weer miljarden sterren ontdekt! De ontwikkeling is in een stroomversnelling geraakt, ook mede dankzij de ruimtevaart, en haalt steeds vaker de media. Op diverse mooie avonden kregen de cursisten de gelegenheid om na de les door de telescoop van de Sterrenwacht te kijken. Zo was Saturnus met zijn ringen te zien; heel indrukwekkend. Verder werd documentatie verstrekt over hemel-objecten, meteoren en kometen, en hemel-gebeurtenissen, die in de komende maanden of jaren te zien zullen zijn. Ook de mysteries van zwarte gaten, meerdere dimensies, donkere materie, de oerknal, etcetera, werden aangestipt. Je kunt je zover verdiepen in sterrenkunde als je zelf wil, je hoeft echt geen wiskundig of natuurkundig genie te zijn! Er zijn zelfs al boekjes over sterren voor kinderen vanaf 5 jaar.   Slotconclusie: hoe meer je er vanaf weet, des te groter worden je vraagtekens!

Hans van de Gevel, Theo Mijnen en Theo Scheppingen.   

Terug naar het nieuwsoverzicht