Botsing!!!

Gepubliceerd op 01-06-2012

Melkweg gaat botsen met Andromeda

Baltimore - Onze melkweg zal naar verwachting over 4 miljard jaar botsen met het Andromeda-sterrenstelsel. Daardoor zal de sterrenhemel er anders uit gaan zien en zal de Zon in een andere baan worden geslingerd in dat nieuwe stelsel. Dat ontdekten astronomen onder leiding van de Nederlander Roeland van der Marel.

Van der Marel werkt aan het Space Telescope Science Insitute in het Amerikaanse Baltimore. De astronomen kwamen tot hun ontdekking door jarenlang ingewikkelde berekeningen te maken met de Hubble Ruimtetelescoop. Daarmee konden ze observeren dat Andromeda recht op ons afkomt.
Andromeda is nu nog 2,5 miljoen lichtjaar verwijderd van de Melkweg maar komt met een snelheid van 400.000 kilometer per uur op ons af. Als de aarde tegen die tijd nog bestaat, betekent deze botsing overigens niet het einde der tijden. - De Gelderlander 1 juni 2012 -

Wilt U zelf onze opponent door een sterke telescoop aanschouwen, kom dan naar de sterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar. Wij zijn vrijdagavond vanaf 20.00 uur geopend... NU KAN HET NOG!!!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht