Amateurastronome ontdekt nieuw object

Gepubliceerd op 17-09-2008

Hanny van Arkel, een 25-jarige lerares uit Heerlen, deed een unieke ontdekking. Een nevel in het heelal is nu naar haar vernoemd: Hanny's Voorwerp.

Hanny van Arkel doet ontdekking

Door haar liefde voor de popgroep Queen kreeg Van Arkel interesse voor de sterrenkunde. Geïnspireerd door Brian May, gitarist van de Britse popgroep en doctor in de astronomie, gaf ze zich op voor Galaxy Zoo, een project waarbij sterrenstelsels worden bestudeerd.

Talent

De 25-jarige onderwijzeres uit Heerlen bleek een getalenteerde amateursterrenkundige.
Ze nam in het heelal een vreemd blauw-groen licht waar dat op niets leek wat al bekend was. Een schijnbare sterrenloze gaswolk, die toch extreem licht en heet is, wat vreemd is zonder sterren.

‘De veronderstelling is dat het om een enorme reflectienevel gaat,' vertelt Van Arkel deze week in weekblad Elsevier. ‘Een licht-echo, die ooit door het spiraalvormige sterrenstelsel ernaast is opgelicht en opgewarmd.'

BBC

De bijzondere ontdekking levert haar wereldroem op. In wetenschappelijke publicaties wordt gesproken over ‘Hanny's Voorwerp'. En afgelopen week mocht ze in het BBC-programma Sky at Night over haar vondst vertellen.

Op haar verjaardag, 30 mei, kreeg Van Arkel een e-mail met het verheugende nieuws dat de Hubble Space Telescope Hanny's Voorwerp gaat bestuderen. ‘Ik mag waarschijnlijk mee naar Baltimore als het zover is,' juicht Van Arkel. Half augustus staat ze overigens weer gewoon voor de klas.

Meer over Hanny's Voorwerp in de Elsevier van deze week
http://www.elsevier.nl/web/10197543/Nieuws/Wetenschap/Wereldroem-voor-Nederlandse-amateursterrenkundige.htm

Terug naar het nieuwsoverzicht