Achterhoeks planetarium

Gepubliceerd op 15-02-2009

Het Achterhoeks planetarium in Toldijk

Henk Olthof uit Toldijk heeft al dertig jaar een planetarium in zijn tuin aan de Hoogstraat in Toldijk. Hij noemt zijn fascinatie voor de sterrenhemel 'een gewone hobby' maar wie de door hemzelf gemaakte gebouwtjes en instrumenten overziet, snapt niet dat de 65-jarige Olthof tot voor kort zijn brood kon verdienen in de aannemerij. Zijn hobby moet onnoemelijk veel tijd en energie gekost hebben.

Olthof heeft gouden handen, hij maakte een replica van het planetarium van Eisinga in Franeker. Het origineel stamt uit 1785 en geeft een haast oneindig beeld van de zon- en maanstanden. Vele tientallen radertjes, asjes en stangetjes in alle soorten en maten maakte hij met eigen handen. Het planetarium is werkelijk een mechanisch meesterwerk geworden. Dit moet je zien!

Twee jaar werkte hij aan het ingewikkelde instrument, Uranus Neptunus en Pluto waren in de tijd van Eisinga nog niet ontdekt, maar Olthof voegde deze planeten toch toe aan zijn planetarium. Hoe ze precies in het geheel moesten passen, was in zijn ogen niet meer dan 'gewoon rekenwerk'.

Maar hij maakte veel meer, een telescoop en een aardbol waarmee hij de bewegingen van de aarde op een plastische en interessante manier uitlegt.
Bovendien maakte hij replica's van torens zoals de Euromast in Rotterdam, de Eiffeltoren in Parijs en de C.N. Toren in Toronto, Canada.
Het is erg verrassend om in de Achterhoek deze bebouwing tegen te komen.

Bezoekadres: Achterhoeks planetarium, Hoogstraat 29, 7227 NE Toldijk

tel: 0575-451371

Terug naar het nieuwsoverzicht