Mei

Geschreven door Karel Wolters

We naderen met rasse schreden de maand met alleen maar grijze nachten (in Ned. juni);de Zon meer dan 18 graden onder de horizon en geen Maan, hebben we deze maand alleen nog de eerste week, tussen 0 en ± 3 uur 's-nachts. Er zijn dus niet meer veel mogelijkheden voor deep-sky objecten, maar sterren en Maan zijn natuurlijk altijd wel te zien. Voor de blote oog planeten zijn er ook niet veel mogelijkheden Mercurius en Venus staan dicht bij de Zon, Mars is 's-avonds nog even in het westen of noord-westen te zien, Jupiter komt na middernacht op, later in de maand is ze 's-avonds al te zien, Saturnus komt een paar uur na Jupiter op, beide planeten komen niet hoog boven de horizon, maximaal 15 graden.

In de Sterrengids staat deze maand een kaartje waarop planetoïde Flora op 16 mei een heldere ster rakelings passeert, beide objecten naderen elkaar tot op 7 boogminuten (een gemiddeld beeldveld van een kleine telescoop is zo'n 40 boogminuten, dus deze conjunctie is goed te volgen, mits de planetoïde te zien is, ze is van magnitude 8 en de 2e ster van de Weegschaal is helderder dan magnitude 3, dus het contrast is heel groot, maar wie weet. Nu moet ik nog uitzoeken hoe laat ster en gast te zien zijn en op welke hoogte boven de horizon. Een planetarium (te koop op de sterrenwacht) laat zien in welke windrichting de ster in de loop van avond en nacht te zien is, de hoogte is vrij grof te schatten, maar of dat nou 20 of 25 graden is (de limiet boven dak en bomen) kan ik niet uitmaken. Maar op de telefoon heb ik een heel fraai appje waarmee dat nauwkeurig te zien is. Deze app is van het gratis programma Stellarium. Je kunt in dat programma van alles instellen, zo ook een gradennet over het hemelbeeld waarin azimuth (windrichting) en hoogte boven de horizon aangegeven wordt. Door uitzoomen van het beeld is uiterst nauwkeurig windrichting en hoogte te bepalen. Een prachtig programma voor astronomie amateurs.Op 16 mei staan voornoemde objecten in het zuiden om 1uur30 in de nacht. (en dus zo hoog mogelijk, ± 29 graden boven de horizon).

De vier heldere Jupiter-manen zijn deze maand twee maal aan één kant van de planeet te vinden, nl. op 8 mei en in de nacht van26 op 27 mei.
Samenstanden van de Maan met sterren en planeten zijn te zien op: 8/5 Mars; 9/5 Alhena; 10/5 Pollux; 12/5 Regulus; 16/5 Spica;19/5 Antares; 20/5 Jupiter; 22/5 Nunki; 22-23/5 Saturnus.
Tenslotte is dwergplaneet Ceres in oppositie met de Zon in de nacht van 28 op 29 mei. Haar helderheid is magnitude 7 en ze is met een niet te kleine verrekijker op te sporen in het grensgebied van de sterrenbeelden Slangendrager en Schorpioen.

Home