Mei

Geschreven door Karel Wolters

Mei is de maand waarbij het in de tweede helft niet meer astronomisch donker wordt, de Zon zakt dan minder ver dan 18 graden onder de horizon.
De "grijze nachten" duren tot de laatste week van juli, de allerzwakste
verschijnselen zijn enige tijd niet waar te nemen.
Sterren en planeten wel, zelfs Mercurius is deze maand redelijk goed te zien vanaf 10 mei. Ze gaat dan ongeveer drie kwartier na de Zon onder, om 22ʰ04´. Tot halverwege juni kunnen we haar aan de avondhemel, dicht boven de horizon vinden. Venus is ook nog "Avondster", aan het eind van de maand komt ze in de zonnegloed en is ze een paar weken niet te zien.
Mars, Jupiter en Saturnus zijn vroege ochtendobjecten, de laatste twee staan dicht bij elkaar, minder dan een uitgestrekte handbreedte, ± 5 graden.
Op 3 mei bedekt de Maan een heldere ster van de Maagd. Beide staan rond 23ʰ35´ bijna 40° boven de horizon; zoek een tijd daarvoor met de telescoop Maan en ster op en zie de ster aan de maanrand "kleven" en plotseling verdwijnen.
Middernacht van 4 op 5 mei is Algol nog maximaal helder, daarna neemt haar helderheid gedurende vijf uur af, met het blote oog of verrekijker heel dicht boven de noordelijke horizon te volgen. Enkele dagen later trekt de volle Maan door de Schorpioen, ze komt langs Spica en Antares.
Titan, de grootste maan van Saturnus staat op 9 mei maximaal ver van haar planeet. Een dag later rond 22ʰ30´ is Algol in een minimum en wordt dan gedurende vijf uur weer helderder, de omgekeerde situatie van vijf dagen eerder. Op 11 mei is Saturnus stationair, ze lijkt stil te staan vanaf de Aarde gezien, en aansluitend gaat ze retrograad bewegen ten opzicht van de sterren, dus van oost naar west, omgekeerd van de normale beweging, dit duurt tot eind september. Drie dagen na Saturnus is nu Jupiter stationair en gaat nu ook retrograad bewegen tot half september. Als na eind september beide achteruitlopende trajecten zijn voltooid, gaat Jupiter Saturnus weer inhalen en komen ze in december uiteindelijk tot een zeer nauwe samenstand. Eens in de twintig jaar is er een conjunctie tussen beide planeten, dan heeft Jupiter één omloop om de Zon meer voltooid dan Saturnus. Op 17 mei staat Titan weer maximaal van haar planeet, maar nu aan de andere kant.
Van 20 t/m 24 mei is Mercurius gemakkelijk te vinden want ze is dan dicht bij Venus in de buurt, de eigenlijke conjunctie (samenstand) vindt plaats op 22 mei. Op de avond van 24 mei staat de heel smalle maansikkel enkele graden ten oosten van de beide binnen-planeten. Op 26 mei om 23 uur staat de Maan 5° ten zuiden van Pollux, één van de Tweeling-sterren. Op 28 mei rond kwart over drie 's-nachts is Algol weer in een minimum, inmiddels iets hoger aan de Noord-oostelijke hemel dan tijdens de vorige situaties. (±11°). Tenslotte schuift de bijna eerste kwartier Maan op 28 en 29 mei boven langs Regulus, hoofdster van de Leeuw.

Home