Maart

Geschreven door Karel Wolters

Maandoverzicht maart 2018

Vorige maand drie schijngestalten, deze maand om het in te halen vijf fasen, twee maal een Volle Maan, op 2 en op 31 maart. Ook begint nu de weerkundige lente, met de huidige temperatuur nauwelijks te geloven.
Mercurius en Venus zijn 's-avonds na zonsondergang aan de westelijke horizon te zien. Mercurius tussen 2 en 22 maart.
Mars en Saturnus zijn 's-ochtends in het zuid-oosten te vinden. Jupiter komt steeds vroeger op, deze maand al vóór één uur. Er zijn met een kleine telescoop diverse planetoïden zichtbaar. Op de website heavens-above.com zijn onder het kopje Asteroïden zoekkaartjes en voor een goto-telescoop coördinaten te vinden. Als het enkele dagen achter elkaar helder is, kunnen we een stukje van de baan waarnemen.

Op 5 maart om 19 uur, aan het eind van de burgerlijke schemering, staat Mercurius bijna anderhalve graad ten noorden van Venus, eenzelfde conjunctie vindt op 18 maart plaats, maar dan is de onderlinge afstand enkele graden groter. Voordat het op 7 maart licht wordt , zien we de Maan en Jupiter dicht bij elkaar in de buurt, de conjunctie vindt plaats om 9 uur. Op 9 maart is Jupiter stationair en gaat daarna, vanaf de aarde gezien, terug lopen in haar baan, in westelijke richting. (Op 11 juli is de planeet weer stationair en herneemt dan haar normale loop; de Aarde beweegt sneller om de Zon dan een buitenplaneet en "haalt" deze om de zoveel tijd "in").
De Maan is 10 en 11 maart in de buurt van Mars resp. Saturnus. Bekijk deze samenstanden rond de schemering, om zes uur zijn ze voldoende hoog boven de horizon.
Op 12 maart is planetoïde Iris heel dicht bij een ster van de Stier, als het rond negen uur donker is geworden is de dichtste nadering al voorbij, raadpleeg heavens-above.
Op 15 maart bereikt Mercurius haar grootste elongatie (afstand) tot het middelpunt van de Zon, bijna 18½°.
In de nanacht van 17 maart staan drie van de 4 satellieten van Jupiter samen aan de oostkant van de planeet, om één minuut over vier uur staan ze op één lijn.
Als het op 18 maart donker is geworden is planetoïde Flora nog dicht in de buurt van een ster van de Tweelingen. De volgende dagen (net na nieuwe maan) is het asgrauw schijnsel fraai te zien, veroorzaakt door weerkaatsing van het licht van de aarde op het maanoppervlak.
Op 20 maart om 17ʰ15´ trekt het middelpunt van de zonneschijf door het equatorvlak van de aarde. Per definitie begint nu de astronomische lente. Overal op Aarde zijn nu dag en nacht even lang. Bij het begin van de herfst is dat ook weer het geval.
Op 22 maart rond kwart over negen wordt een ster van de Hyaden-sterrenhoop door de Maan bedekt. Rond middernacht is de Maan dicht bij Aldebaran, beide zijn dan bijna ondergegaan, de bedekking een klein uur later is bij ons niet waar te nemen.
In de nacht van 23 op 24 maart worden twee andere sterren van de Stier door de Maan bedekt. Kijk met de kleine telescoop rond tien over half twaalf en rond kwart over twaalf.
In de nacht van zondag 25 maart gaat om twee uur MET de zomertijd in, het is dan plots drie uur MEZT. Enkele uren later, om 6ʰ19´, is Jupiter-maan Callisto in conjunctie met de planeet. De onderlinge afstand is slechts 11 boogminuten.
Op 28 maart 's-avonds is de Maan in de buurt van Regulus. Tevens zijn Venus en Uranus dan dicht bij elkaar, maar er is een groot verschil in helderheid, dus minstens een verrekijker is nodig om beide planeten te zien. Rond negen uur staat Uranus 18 boogminuten ten noordoosten van Venus.

Home