Juni 

Geschreven door Karel Wolters  

De eerste van de drie meteorologische zomermaanden is aangebroken, en dat betekent voor sterliefhebbers een hele maand lang grijze nachten, de Zon duikt minder dan 18 graden diep onder de horizon en dat duurt tot 24 juli. De astronomische zomer begint dit jaar op 20 juni, om 22ʰ44 staat de Zon precies boven de Kreeftskeerkring stil en begint dan weer haar reis richting hemel-equator.
Van de planeten kunnen we Mercurius in de eerste helft van de maand misschien nog 's-avonds dicht boven de west-noordwestelijke horizon zien, Venus is al te dicht bij de Zon en dus niet waarneembaar, vanaf 19 juni is ze 's-ochtends boven de oostelijke horizon te vinden. Mars is 's-ochtends in het oosten op te sporen, Jupiter en Saturnus staan slechts 5 booggarden van elkaar verwijderd en zijn een groot deel van de nacht te zien, in de tweede helft van de maand komen ze al vóór middernacht op. Ze komen niet hoog aan de hemel, nauwelijks 18 graden boven de horizon als ze in het zuiden staan, in de eerste helft van de maand is het dan al bijna dag, na de 20ste juni is dus de beste tijd om dit tweetal te zien.
Op 2 juni om 4 uur staat de Maan 7° ten noorden van Spica, hoofdster van de Maagd. Diezelfde nacht staat maan Titan van Saturnus maximaal ten oosten van de planeet en met een kleine telescoop te zien. Op 4 en 5 juni rond middernacht staat de nagenoeg volle Maan boven Antares van de Schorpioen.
Op 8 juni vanaf kwart over vier 's-nachts is maan Callisto van Jupiter de enig zichtbare van het kwartet. In de nacht van 8 op 9 juni is de Maan in gezelschap van Jupiter en Saturnus dicht boven de Z-oostelijke horizon. Op 10 juni is Titan weer maximaal verwijderd van Saturnus, nu ten westen van de planeet.
Op 13 juni om 3ʰ30 staan Maan, Mars en Neptunus op één lijn boven de O-zuidoostelijke horizon, een mooie gelegenheid om Neptunus met een telescoop op te zoeken, ze staat nauwelijks 2 graden boven Mars. Op 19 juni wordt Venus door de Maan bedekt, maar dit gebeurt helaas overdag, de Zon staat op minder dan 15 graden afstand. Tijdens de aansluitende nacht komt ster Algol in een minimum (1ʰ50), als de ochtend aanbreekt is ze al weer bijna op normale sterkte.
Op 23 juni is Neptunus stationair en gaat daarna in retrograde (=westelijke) beweging over. Op 29 november herneemt de planeet dan weer haar normale reis tussen de sterren door. Op 26 juni is Titan weer goed op te sporen. Tenslotte is tijdens de laatste twee nachten van de maand de Maan weer in de buurt van Spica, ook weer 7 graden ten noorden van de ster.

Home