Juni 

Geschreven door Karel Wolters  

En weer is er een seizoen voorbij. We maken ons op voor het zomerseizoen, de weerkundige begint de eerste van de maand, de astronomische zomer begint op 21 juni. Deze gehele maand wordt het niet meer astronomisch donker, dus lichtzwakke objecten zijn niet waar te nemen. Maar de blote oog planeten zijn ons goed gezind.
Mercurius is de hele maand na zonsondergang in het westnoordwesten laag boven de horizon te zien. Van 14 tot 24 juni staan Mercurius en Mars minder dan 3 graden van elkaar af, een mooie samenstand voor de verrekijker.
Venus komt drie kwartier voor de Zon op, kijk niet met een verrekijker want de Zon is niet ver weg en Venus is zeer helder, dus prima met het blote oog te zien.
Mars verdwijnt langzaam in de avond schemering (zie ook hierboven).
Jupiter is op 10 juni in oppositie met de Zon en is de hele nacht te zien.
Saturnus komt steeds vroeger op, aan het eind van de maand al in de avondschemering.
Jupiter, zowel als Saturnus komen niet hoog aan de hemel, maximaal 15 graden als ze in het zuiden staan.
In de maande juni en juli kunnen we soms getuige zijn van een fascinerend verschijnsel, nl. lichtende nachtwolken. Kijk, als het helder is boven de noordelijke horizon rond middernacht. Het zijn heel ijle wolken, die zich op grote hoogte bevinden (±80 km) en door de Zon, die 6 tot 16 graden onder de horizon staat, beschenen worden. Ze kunnen prachtige patronen vormen, op die hoogte waaien zeer sterke winden.
In de nacht van 2 op 3 juni staan de vier heldere Jupiter-manen samen ten oosten van de planeet. Een object voor de kleine telescoop.
De Maan staat op 4 juni rond half elf 's-avonds dicht bij Mercurius vlak boven de wnw horizon. Een dag later rond dezelfde tijd is de Maan bij Mars aangekomen. Op 6 juni staan de Maan en de sterren Castor en Pollux van de Tweelingen practisch op één lijn. Twee avonden later zijn Maan en Regulus in conjunctie. De Maan staat slechts twee graden ten noorden van de eerste ster van de Leeuw.
Op de avond van 10 juni staat Mercurius vlak bij de ster epsilon Gemini (Tweelingen), een mooi plaatje voor de verrekijker. Twee avonden later staan drie van de vier Jupiter-manen op één lijn ten oosten van de planeet.
In de nacht van 15 op 16 juni staat de Maan boven ster Antares (Schorpioen), de volgende nacht is ze dicht bij Jupiter, inmiddels bijna "vol".
Op 18 juni rond 23 uur is het de moeite waard dicht boven de noordwestelijke horizon Mercurius en Mars op te sporen. Castor en Pollux staan iets hoger boven de planeten. Zie ook hoe de Maan steeds dichter in de buurt van Saturnus komt.
Op 21 juni om 17 uur 54 begint de astronomische zomer. De dagen zijn nu het langst en de nachten duren maar ongeveer vijf uur.
Op 24 juni bereikt Mercurius haar grootste afstand tot de Zon. Ze staat nu 25 graden ten oosten van onze energiebron.
Op 25 juni rond tien over drie en een nacht later rond half vijf eindigen twee sterbedekkingen door de Maan. Raadpleeg voor precieze tijden on-line bronnen of de sterrengids op de sterrenwacht.
Tenslotte staan in de nacht van 26 op 27 juni de Jupiter-manen samen ten westen van de planeet.

Home