Juli

Geschreven door Karel Wolters

Ook de maand juli levert ons bijna uitsluitend grijze nachten op. De Zon zakt geen 18 graden onder de horizon, we blijven dus steeds in de astronomische schemering. Alleen gedurende de laatste paar dagen van de maand wordt het echt donker, als ook de Maan onder de horizon staat. Straks vanaf augustus wordt het voor de "sterrenkijker" weer veel beter.
Mercurius is alleen de laatste dagen van de maand 's-morgens in het oosten te zien (pas op met de Zon, die volgt al snel).
Venus komt aan het begin van de maand nog drie kwartier vóór de Zon op, later steeds korter voor zonsopkomst (pas ook dan op voor verblinding).
Mars gaat kort na de Zon onder en is niet waarneembaar.
Jupiter is nog de hele avond te zien, ze gaat pas ver na middernacht onder.
Saturnus is op 9 juli in oppositie met de Zon, en is de gehele nacht zichtbaar (globaal van half elf tot half vijf).
Twee meteorenzwermen bereiken hun maximum in de laatste nacht van de maand, resp. de alfa-Capricorniden en de delta-Aquariden.
Halverwege de maand beginnen de eerste meteoren van de Perseïden te verschijnen, het maximum daarvan vindt plaats op 13 augustus. (helaas dan bijna volle Maan).

Op 5 juli om 0 uur staat de Aarde het verst van de Zon dit jaar. De volgende avond is de Maan in de buurt van Regulus. Tijdens de avondschemering van 9 juli vinden we de Maan ten noorden van Spica. De volgende avond zien we met een kleine telescoop de vier Jupiter-manen bij elkaar ten westen van de planeet.
Op de grens van 12 en 13 juli staat de Maan minder dan twee graden ten noorden van Acrab (de tweede ster van Schorpioen). Ook de eerste ster van dit sterrenbeeld (Antares) staat in de buurt. De volgende avond (13 juli) is de Maan gevorderd tot vlak boven Jupiter. Wacht tot het donker is (± 11 uur).
Vlak na middernacht van 14 op 15 juli is de Jupiter-maan Callisto in bovenconjunctie met haar planeet. De onderlinge afstand is op dat moment 4 boogseconden. Met een kleine telescoop is de nadering mooi waar te nemen.
Op 16 juli om 23uur38 is het volle Maan, omdat het in de buurt van de dalende knoop van de maanbaan plaats vindt, gaat de Maan gedeeltelijk door de aardschaduw heen en vindt er dus een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Het maximum van de verduistering is om 23.31, 65% van de Maan bevindt zich dan in de kernschaduw van de Aarde, ze verlaat deze om één uur weer.
Op 20 juli om 22.17 is het precies vijftig jaar geleden dat de maanlander Eagle contact maakte met onze wachter, enkele uren later zette Neil Armstrong voet op de Maan.
Op 27 juli om 5 uur is de Maan 9 graden ten zuiden van de Pleiaden te vinden, de volgende nacht om 3 uur is ze in conjunctie met Aldebaran.
Tenslotte vinden we de Maan deze maand op de laatste dag om 6 uur 's-ochtends 7 graden ten zuiden van Tweelingster Pollux.

Home