Februari

Geschreven door Karel Wolters   

Februari is een wat korte maand, de Maan heeft zich daarbij aangepast, vorige maand traden er 5 fasen op, deze maand slechts drie; de fase van volle Maan ontbreekt deze maand. Ook wat betreft de zichtbaarheid van de planeten is deze maand wat mager, Mercurius en Venus staan te dicht bij de Zon. Daarentegen zijn er diverse sterbedekkingen door de Maan waar te nemen, hiervoor is wel een kleine telescoop nodig. Maar ook met alleen een verrekijker is er genoeg moois te zien. Zoek deze maand de Pleiaden maar eens op, bv. op 10 februari om zeven uur staat deze groep praktisch in het zuiden. Twee uur later staat Orion in het zuiden en valt M 42 fraai te zien. Van hieruit in een rechte lijn naar het zenit komen we op 70° boven de horizon drie open sterrenhopen in de Voerman tegen. Ze hebben de Messier nrs. 36, 37 en 38. Natuurlijk zijn deze sterrenhopen ook met de telescoop een plaatje, probeer verschillende vergrotingen.
Jupiter, Mars en Saturnus zijn aan de oostelijke ochtendhemel te vinden.

Op de eerste dag van de maand is de Maan in conjunctie met Regulus, de hoofdster van de Leeuw, om acht uur hebben ze dezelfde rechte klimming, beide zijn dan nog onder de horizon, rond negen uur is de afstand tussen ster en Maan gegroeid tot ongeveer één graad. Vier dagen later is de Maan gevorderd tot Spica, de eerste ster van de Maagd.
Avond en nacht van 7 op 8 februari maakt Algol een helderheids cyclus door. De ster staat rond half zeven precies in het zuiden, dan begint de helderheids-afname. Tijdens de aansluitende ochtend (tussen 6 en 7 uur) is er een mooie samenstand te bewonderen van Maan, Jupiter, Mars en de ster Antares. Ook Saturnus is in de buurt. De volgende ochtend rond zes uur staat de Maan 4 ° ten noorden van Mars.
Op 11 februari vindt de meest late zonneculminatie van dit jaar plaats. De Zon gaat pas om 12ʰ50´ door het zuiden. De tijdvereffening heeft nu zijn grootste negatieve waarde, meer dan -14 minuten.
Van 18 t/m 24 februari kunnen we een reeks sterbedekkingen door de Maan waarnemen. De sterren verdwijnen steeds aan de donkere maanrand, om te zien het meest spectaculair. De tijden van verdwijning geef ik hier bij benadering op, ze kunnen per plaats iets verschillen, kijk dus met de telescoop steeds ongeveer van een kwartier eerder.
!8 febr. kwart voor zeven; 19 febr. half zeven; 20 febr. tien voor tien; 21 febr. half zeven; 22 febr. half zeven; op 23 febr. wordt de helderste ster van deze reeks bedekt, nl. Aldebaran; het begin van de bedekking vindt plaats als de Zon nog niet onder is, dat blijft moeilijk te zien, misschien een voldoend grote vergroting, de hemelachtergrond wordt dan iets donkerder. De wederverschijning vanachter de verlichte maanrand vindt een uur en zes minuten later plaats.Op 24 febr. kwart voor tien de laatste bedekking van deze reeks.
Op 26 februari om negen uur staat de Maan 9° ten zuiden van de ster Pollux van de Tweelingen. De laatste ochtend van de maand is Jupiter-maan Callisto in bovenconjunctie met haar planeet, om kwart over zes scheert ze op 10´ beneden Jupiter langs.

Home