Februari

Geschreven door Karel Wolters   

In deze relatief "lange" maand (want schrikkeljaar), zijn alle blote oog planeten present.
Mercurius is tijdens de eerste helft van de maand 's-avonds in het zuid-westen te vinden, evenals Venus de gehele maand, na de Maan het helderste object. Mars en Jupiter zijn beide 's-ochtends in het zuid-oosten te vinden, eerst komt Mars op, daarna Jupiter. In de tweede helft van de maand komt Saturnus nog weer iets later op, zeer laag in het zuidoosten, links onder Jupiter.
Er zijn deze maand enkele sterbedekkingen door de Maan, die al met een kleine kijker te volgen zijn. Gegevens zijn te vinden in de Sterrengids, Zenith of via de website hemel.waarnemen.com, zie onder Astrokalender.
Mercurius bereikt op 10 februari rond 15 uur haar grootste oostelijke elongatie, ruim 18 graden verwijderd van het zonsmidden. Daarna gaat ze "terug" naar de Zon en verdwijnt later in de zonnegloed.
Op 11 februari gaat de Zon het laatst dit jaar door het zuiden (laatste culminatie), in onze contreien vindt het plaats om 12 uur 50. De tijdvereffening bereikt zijn grootste negatieve waarde, min 14 minuten en 12 seconden.
Op de grens van 11 en 12 februari is Algol in een minimum, gedurende vijf uur wordt ze weer helderder. Voor zonsopkomst op 13 februari zien we Maan en Spica bij elkaar in de buurt. Op 14 februari om 20.50 is Algol wederom in een minimum.
Voor zonsopkomst op 18 en 19 februari zijn er mooie samenstanden te zien tussen Maan, Mars en Jupiter. Heel misschien is ook Saturnus al te zien.
Wie zwakke objecten wil zien speurt de hemel af rond de 23ste, dan is het nl. nieuwe maan.
Op 27 februari staat de Maan om 12 uur 7 graden beneden Venus. Dit geeft de mogelijkheid om met het blote oog Venus overdag te zien. De smalle maansikkel staat 44 graden ten oosten van de Zon.
Op de laatste dag van de maand bedekt de Maan een ster van magnitude 5,6. Dit vindt plaats rond tien voor negen 's-avonds, beide hemellichamen staan dan bijna in het westen.

Home