Augustus

Geschreven door Karel Wolters 

 
Maandoverzicht augustus 2019

Aan het begin en eind van de maand wordt het alweer enkele uren astronomisch donker als de Maan onder de horizon is. Augustus is de maand van de bekendste meteoren-zwerm, nl. de Perseïden; helaas is de Maan spelbreker tijdens het maximum van deze zwerm op 12/13 augustus, op de 15e is de Maan vol. De Perseïden hebben een hoge snelheid in tegenstelling tot meteoren van de Cygniden die in dezelfde periode optreden, alleen veel minder vaak, ze zijn wel heel helder. Ze lijken te ontspringen uit de linkervleugel van de Zwaan, vandaar de naam; het sterrenbeeld staat aan het begin van de nacht in het zuiden medio augustus. Perseus staat dan in het oost-noordoosten.
Wat betreft de planeten moeten we het doen met Mercurius, Saturnus en nog even Jupiter. Al deze verschijningen vinden niet ver boven de horizon plaats.
Mercurius komt nooit ver boven de horizon, maar deze maand komt ze wel meer dan een uur vóór de Zon op, dus met vrij zicht op de oostelijke horizon maak je een goede kans om haar te zien.
Er zijn deze maand een zevental sterbedekkingen door de Maan waar te nemen met een kleine telescoop, maar op één na zijn het allemaal wederverschijningen, en je moet weten waar de ster vanachter de donkere maanrand verschijnt om het precieze moment mee te maken. In de Sterrengids is het allemaal te vinden, zoals heel veel meer interessante zaken.
Met een wat grotere telescoop is 8 augustus een heel nauwe samenstand van maan Callisto met Jupiter waar te nemen. De minimale afstand wordt om 22.22 bereikt en bedraagt slechts 3 boog-seconden.
De volgende avond rond elf uur is er mooie samenstand van Maan, Jupiter en Antares te zien. Enkele dagen later dus het maximum van de Perseïden.
In de vroege ochtend van 24 augustus (rond 3 uur) is de laatste kwartier Maan in de buurt van Aldebaran. De avond van 25 augustus kan de kleine kijker nog even naar Jupiter, alle vier heldere manen staan dan ten westen van de planeet.
Tenslotte is het op 30 augustus voor de tweede keer deze maand "nieuwe Maan". Op 1 augustus was ze ook niet te zien.

Home