April

Geschreven door Karel Wolters   

Van de planeten is Mercurius deze maand niet zichtbaar, Venus is een prachtige avondverschijning, na de eerste week gaat ze meer dan twee uur na de Zon onder. Mars en Saturnus zijn 's-ochtends in het zuid-oosten te vinden, op 2 april zijn ze in conjunctie(samenstand). Jupiter tenslotte is een groot deel van de nacht te zien. Aan het begin van de maand komt ze vlak voor middernacht op, aan het eind van de maand al twee uur eerder. Langzamerhand worden de nachten korter en minder donker, het is ook nog zomertijd geworden, dus duurt het 's-avonds nog een uur extra langer voor het donker wordt. Geniet toch van de dingen die wel te zien zijn. Voor telescoopbezitters is het aardig om eens een planetoïde op te sporen. Ceres, Vesta en Eunomia zijn alle drie van magnitude 10 of helderder, genoeg voor de kleine telescoop. Raadpleeg een sterrengids of de website heavens-above voor gegevens.
Halverwege de maand kunnen we meermaals verrast worden door een meteoor. De Lyriden zijn actief. Het maximum valt in de avond van 22 april, helaas is de Maan dan in eerste kwartier, dus dat licht zal de waarnemingen storen.
Als het op 1 april 's-ochtends nog donker is , kunnen we proberen de ster Spica dicht bij de Maan op te sporen, een verrekijker kan goede dienst bewijzen, want de Maan is nog bijna vol. Spica staat ruim 7 graden ten zuiden van de Maan, iets meer dan een verrekijkerveld groot is.
Na middernacht van 2 op 3 en 3 op 4 april zijn Maan en Jupiter bij elkaar in de buurt. Ze staan nabij de zuidoostelijke horizon.Tijdens de ochtenden van 7 en 8 april rond zes uur zijn Mars, Maan en Saturnus bij elkaar.
Op 11 april aan het begin van de nacht is planetoïde Flora heel dicht bij een ster van de Tweelingen. De ster is van magnitude 6, dus niet met het blote oog te zien, en Flora is op dat moment van magnitude 10,8, dus daar moet de telescoop aan te pas komen.
Tijdens de avond van 14 april komt de ster Algol in een minimum.
Probeer op 17 april rond half tien de heel smalle maansikkel op te sporen met de verrekijker; ze staat 6 graden ten zuiden van Venus. De volgende twee avonden is het asgrauwe schijnsel van de Maan te zien, het is het zwakke licht dat door de Aarde naar de Maan wordt gekaatst. Op 18 april is Saturnus stationair en gaat enige tijd westwaarts tussen de sterren bewegen.
Op 19 april om 6 uur 8 minuten is maan Callisto van Jupiter met haar planeet in conjunctie. De onderlinge afstand is op dat moment slechts twaalf boogseconden.
De volgende avond rond tien uur bedekt de Maan een ster van Orion.
Het maximum van de Lyriden valt dit jaar op 22 april om 21 uur, de Maan stoort dan nog, dus enkele uren later is de betere tijd om meteoren te spotten, de radiant (het verdwijnpunt) staat dan ook hoger aan de hemel en dat is ook bevorderlijk voor het aantal zichtbare meteoren.
Op 24 april 's-avonds zien we boven Venus de sterrenhoop Pleiaden staan. Links van Venus staan de Hyaden met Aldebaran; kijk rond kwart over tien en gebruik eventueel een verrekijker, daarin zijn de Pleiaden een spectaculair gezicht. Een uur later is de Maan in conjunctie met Regulus.
Op 28 april om 18 uur is de Maan bij Spica in de buurt.
Op 30 april tenslotte is de Maan vol en rond 19 uur staat ze vier graden ten noorden van Jupiter.

Home