Het Planetenpad in honderd stappen.

Hoe zit dat nou precies met al die planeten? Staan ze ver weg? Kunnen we daar wonen?

De aarde bevindt zich op maar liefst 150 miljoen kilometer van de Zon en hier kunnen we die afstand lopen in een paar minuutjes... ga je met ons mee? We beginnen bij de Zon.

Vanaf de Zon komen we eerst Mercurius tegen, erg warm zo vlak bij de Zon, véél te heet voor ons om hier te kunnen wonen, het wordt er overdag 400 graden, dus gauw wegwezen...

Even dóórstappen en we zien Venus met haar dikke atmosfeer. Door het sterke broeikaseffect is het zelfs warmer dan op Mercurius, wel 480 graden... snel doorlopen dan maar.

Daar zien we de aarde en we zijn inmiddels 150 miljoen kilometer van de Zon verwijderd. De temperatuur is hier overdag zo'n graad of 25 en dat is precies goed voor de mens. Dit is de planeet waarop we wonen en waar we héél zuinig op zijn!!! In ons zonnestelsel is er immers géén andere planeet waar we kunnen wonen.

Er zijn nog méér planeten in ons zonnestelsel, te weten Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus maar ja, ze staan véél verder weg dus dáár zal het dan wel erg koud zijn.

Als je méér wil weten loop dan zelf verder over het planetenpad en scan de QR codes met je smartphone. De plaatjes met de QR codes erop en een korte beschrijving erbij vind je op de boomstammetjes die langs het planetenpad zijn geplaatst. Mocht je daarna nóg meer willen weten bezoek dan Sterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar. We zijn elke vrijdagavond vanaf 20.00 uur open en dan kunnen we je ook vertellen hoe dat nou eigenlijk zit met Pluto...

Succes met je wandeling over het Planetenpad.

Sterrenwacht Corona Borealis, Breulylaan 3, 6905 DZ Zevenaar www.coronaborealis.nl

 

Met dank aan Sterrenwacht Corona Borealis, Gemeente Doetinchem, BUHA en vrijwilligers Natuurpark De Greephorst.
  
- Naar een idee van Stephan Werz -

 

BEGIN HIER MET HET PLANETENPAD