Historie 2009

 

educatie-1.jpgeducatie-2.jpg

Saturnus opname door Jan Adelaar

Onlangs in een nacht van vrijdag op zaterdag begon de nacht met matig zicht. Van Saturnus, nu met zijn ringen bijna dicht, viel in eerste instantie weinig te zien, maar dit verbeterde behoorlijk later in de nacht al was de transparantie van de lucht niet super. Leuk was dat maan Rhea van Saturnus net over de bol trok (was natuurlijk gepland, zie stipje). Mooi ook om te zien hoe je een zwarte stip net onder de ringen ziet verschijnen. Net onder de ringen zit ook een heldere vlek. Ik dacht eerst dat moet Rhea zelf moest zijn, maar dat klopte toch niet met de voorspelde positie van Rhea die meer noordelijk zou moeten zitten. Blijkt dus het een storm te zijn die met een behoorlijke vaart daar rondwaart en ja precies daaronder zit de maan Rhea.

Jupiter

Jupiter staat weer wat hoger dit jaar en langzaam aan komt hij dan ook weer steeds hoger boven de horizon te staan. Het was goed uit te houden buiten qua temperatuur ondanks de koude in deze tijd van het jaar. Helaas is op deze kant van Jupiter niets van te zien van de gevolgen van de inslag van een komeet op 19 juli. Wel is goed te zien hoe de onderste donkere band vrij chaotisch is. Ook de wit-blauwe centrale band is toch behoorlijk gedetailleerd. De grote rode vlek komt rechts net aan de ochtendkant van Jupiter in het zonlicht.

Jupiter.jpgSaturnus.jpg
Jupiter en Saturnus onlangs gefotografeerd door Jan Adelaar met een DMK video-camera en een C9.25 Celestron telescoop als lens.

Nieuwe sterrenwacht op Breulylaan in Zevenaar een feit

De feitelijke bouw van onze nieuwe sterrenwacht is vrijdagmorgen 25 september 2009 begonnen. De voorbereidende werkzaamheden zoals grondwerken, een bouwaansluiting voor elektra en water alsmede een aansluiting op het riool en de fundering voor het eerste te bouwen gebouw waren reeds achter de rug. 's Morgens vroeg om half 8 kwam de vrachtwagen van de firma Lugarde de Breulylaan oprijden om de bouwpakketten af te leveren. Aan het einde van het eerste werk-weekend zat het dakbeschot van het clubgebouw er op, waren de buitenmuren van het eerste van de twee observatoria opgetrokken en was er beton gestort voor de "Van der Velde"-telescoop. Inmiddels zijn we verhuisd naar onze nieuwe sterrenwacht en wordt de hand gelegd aan de laatste zaken zoals aanleg electra, montering van de toiletten en het aanbrengen van isolatie.

Bouw-sterrenwacht-12.jpgBouw-sterrenwacht-17.jpg
Bouw-sterrenwacht-25.jpgBouw-sterrenwacht-11.jpg
Bouw-sterrenwacht-met-koepel.jpgBouw-sterrenwacht-JanAdelaar-17.jpg
Meer foto's van de bouw zijn te vinden in het desbetreffende fotoalbum.

De bouw is grotendeels gerealiseerd dankzij de inzet van vrijwilligers en leden van onze sterrenwacht.

Starparty in Courtaoult, Frankrijk

De eerste foto-resultaten zijn inmiddels beschikbaar van de starparty die voor de derde keer is gehouden in het kleine dorpje Courtaoult op het Franse platteland. Bekijk de foto's "Starparty Courtaoult 2009".

Courtaoult-2009-13.jpgCourtaoult-2009-44.jpg
Courtaoult-2009-50.jpgCourtaoult-2009-86.jpg

Bezoek Planetarium Toldijk

Op 22 mei hebben wij het Planetarium in Toldijk bezocht. Samen met onze Duitse gasten van de sterrenwacht Goch-Kleve hebben wij genoten van de prachtige bouwwerken van Dhr. Olthof. Zijn uitleg in het planetarium was van bijzondere kwaliteit. Bekijk het fotoalbum.

Nationale sterrenkijkdag 3 april 2009

IMGP3113a.jpg
Bekijk de foto's die gemaakt zijn tijdens de nationale sterrenkijkdagen op onze sterrenwacht.

Lessen sterrenkunde op scholen

In het kader van het Natuur en Milieu Educatie project (NME) verzorgt de sterrenwacht lessen astronomie op scholen in de wijde omgeving. In najaar 2008 en voorjaar 2009 werd een tiental lessen gegeven aan een geïnteresseerde groep leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar van het Montessori-College in Arnhem. Daarnaast werd op een zaterdagavond een bezoek gebracht aan de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. De lessen werden gegeven door de heer Henk Meuter, een van de enthousiaste leden van Corona Borealis. Lees verder bij de jeugdactiviteiten.

Lessen Arnhem.jpg
Astronomielessen aan leerlingen van een school in Arnhem.

Sky High

Sky High, het vernieuwde tijdschrift van Corona Borealis. Met enige trots presenteren wij het vernieuwde tijdschrift van onze sterrenwacht. Het is nummer 100, 25e jaargang en wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de layout te professionaliseren.

Sky High 00.png

Sky High 01.png
Wij hopen dat U "Sky High" met veel plezier zult lezen.

Werkgroep astrofotografie

Edwin van der Sijde: Gisteravond na afloop van de nieuwjaarsreceptie kon ik het niet laten om toch nog M42, de Orionnevel te fotograferen. Gemaakt met de 250mm Meade Schmidt Newton F4 en Atik4000 ccd camera. RBG = 10/10/10 minuten belicht (5 x 2 min per kleur). Totale belichting is dus slechts 30 minuten. Het was om 23.00 bijzonder helder geworden, lucht was droog en al het vocht had zich afgezet als rijp.

M42_RGB_02012009.jpg
De Orionnevel - M42 -  Zie ook het fotoalbum van Edwin.

Home