Presentaties 2018

Ons streven is minimaal één presentatie per maand. U kunt zich hier opgeven om zelf een presentatie te geven. Kies één van de astrocafé-avonden voor uw eigen presentatie. -zie agenda-

Op de vrijdagavonden organiseren wij presentaties met aansluitend de mogelijkheid om zelf waarnemingen te doen met onze telescopen. Actualiteiten uit de sterrengids worden zo goed mogelijk gevolgd en er zijn professionele waarnemers aanwezig om begeleiding te geven. Deze avonden worden door veel bezoekers zeer gewaardeerd.

Presentaties 2018

16 februari: Ko Bakker - Zwarte gaten voor zwartkijkers en dummy's.
In 2016 zijn voor het eerst zwaartekrachtgolven ontdekt. En gemeten. 100 jaar geleden zijn ze voorspeld door Einstein: een botsing tussen twee gigantische zwarte gaten, overblijfselen van reuzensterren, die tientallen keer groter waren dan onze zon. Op een afstand van 1,4 miljoen lichtjaar. Rekent u even mee: dat is 1.400.000 x 60 x 60 x 24 x 365 x 300.000 km. Het is een Engelse predikant in de 18e eeuw geweest die, zonder het zelf te weten, de gangmaker is geworden naar de zoektocht van deze zwarte wereld. En nu we toch enigszins religieus-zinnebeeldig bezig zijn; hij bedacht ook een methode om de aardbol te wegen. Anders hadden de huidige astronomen geen vergelijkingsgewicht gehad om gewicht/massa van zwarte gaten te berekenen. Een alleskunner!
Kom vanavond eens luisteren en een kijkje nemen in de meest bizarre plekken van het heelal, waar onvoorstelbare processen plaats vinden die menigeen niet voor mogelijk had gehouden.
En ... tja ... ook de sterrenwacht heeft een jaarbudget. Maar de toegang wel graag met witgeld betalen.

16 maart: Henk Knoester - Indicatoren voor leven op exoplaneten.
Eeuwenlang kon men alleen maar speculeren over het bestaan van andere ‘werelden' buiten ons zonnestelsel. Nadat in 1992 de eerste planeten bij een andere ster zijn ontdekt (NB bij een neutronenster!), is de zoektocht naar exoplaneten in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels zijn er meer dan 3500 ontdekt, waarvan we een groot deel te danken hebben aan de Kepler ruimte-telescoop. Ongetwijfeld zal dit aantal de komende jaren nog veel groter worden, mede dankzij nieuwe missies zoals TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).
Schattingen geven aan dat sterren in ons melkwegstelsel gemiddeld minimaal één planeet als satelliet hebben, maar waarschijnlijk veel meer. Zijn er tussen al deze exoplaneten ook planeten zoals onze Aarde .... en is daar misschien buitenaards leven op te vinden? De nieuwste generatie telescopen, waaronder de JWST, is zodanig gevoelig dat deze vragen mogelijk al heel snel beantwoord kunnen gaan worden. Inmiddels maken astronomen zich daarom op voor de volgende grote klus: de zoektocht naar ‘levenstekens' uit het Heelal.
Bij een overgang van een exoplaneet voor de moederster krijgen we een glimp van gefilterd sterlicht door de atmosfeer van de exoplaneet. Mogelijk net voldoende voor aanwijzingen over de bewoonbaarheid van de exoplaneet, of zelfs het ‘bewoond zijn' ervan. Welke indicatoren zijn er voor het leven op exoplaneten? Stel dat er ergens een technologisch geavanceerde beschaving tot ontwikkeling is gekomen, zouden we de activiteiten hiervan dan nu al vanaf de Aarde kunnen waarnemen? Gaan we binnenkort proefondervindelijk vaststellen hoe groot ‘de kans op buitenaards leven' werkelijk is?
Het is heel goed mogelijk dat er in de komende 10 jaar een dag gaat komen waarop de NASA aankondigt buitenaards leven te hebben gevonden met >99.9% zekerheid. Tot die tijd moet u het nog even doen met de speculaties in deze presentatie. 

13 april: Ko Bakker - Ramkoers Aarde.
Als we de maan met al zijn inslagkraters zien, dan lijkt het wel of daar voortdurend een oorlog wordt uitgevochten. Maar hoe zit het met de kraters op aarde en kunnen we er meer verwachten en zo ja, wanneer? Welke monsterachtige hemellichamen liggen nu op koers richting aarde?
Dit soort vragen komen vrijdagavond ongetwijfeld aan de orde als Ko Bakker vertelt over ongelukken in het heelal, van heel grote tot heel kleine. Een ongeluk zit in een klein hoekje, luidt een gezegde; maar dat gaat in dit geval niet op want het oneindige heelal kent geen kleine hoekjes.

 

Openingstijden

Geschiedenis van de presentaties


Home